28 Ekim 2013 Pazartesi

BEBEK VE ÇOCUKLARDA SOĞUK ALGINLIĞI

Herkese merhaba, bugün şu aralar pek sık rastlanan soğuk algınlığına değinmek istiyorum, biz neyse de minik yavrularımız hasta olunca dünya duruyor neredeyse, "Aman keşke ben hasta olsaydım senin yerine" diyorsunuz biliyorum. Her anne bunu diyor, kol gezinen  grip ve nezleyle yetişkin olarak biz bile zor başa çıkarken, yavrularımız o küçücük bedenleriyle nasıl rahatsız oluyorlardır tahmin edebiliyorum:(
Ege de hava değişimlerinden nasibini aldı, 3 hafta önce kadar geçirdik çok şükür ve bir hafta sürdü, 1-2 günde olsa bitkisel öksürük şurubu kullanmak zorunda kaldık ama buna şükür. Sağ salim bronşlarına inmeden atlattı oğlum. Öncelikle yapılması gerekenleri yazacağım, faydalanmak isteyen annelerimiz olabilir.

-Öncelikle sıcak bir banyo yaptırılmalı(tabii ateşi varsa ılık olmalı)Tüm geniz ve burun akıntısını en iyi söküp getiren sıcak bir banyo. Hasta olduğunda mümkün mertebe her akşam banyo yaptırılmalı ve saçları hemen kurulanmalı.
-Oda nemlendirilmeli, bunun için buhar cihazları mevcut, bizim kullandığımız:
Bu makineydi, son derece iyi nemlendiriyor içeriyi, dijital göstergesi mevcut, kullanımı rahat, akakçe.com da 114TL ye inmiş. Bu arada fiyatı makul bulmayanlar için çok şahane bir önerim var geçen sene makineyi hiç kullanmadım ve bu yöntem çok işe yaradı: Bir el havlusunu ıslatıp peteğin üzerine koyuyorsunuz, hepsi bu.

-Burun akıyorsa ki şayet akıyorsa gece uyumak da zorlanacak ve oldukça huzursuzlanacaktır(Vücudun kendini erken toplaması için uyku çok önemli, dolayısıyla rahat bir gece uykusu aldırmalısınız.) İşte önerileri:
1.Bebek ya da çocuk yastıkta yüksek bir biçimde yatırılmalıdır, böylelikle burun akıntısı daha rahat çıkacaktır.
2.Bebeğinizi uyutmadan önce her iki burun deliğine fizyolojik serum sıkmalısınız( damla olarak değil, şöyle baya fıslatmalısınız, korkmayın sadece deniz suyu  hiçbir yan etkisi yok)
Bu serumlarda seçenek çok , ben belli başlı kullanılanlardan örnek vereceğim size.
Gifrer, benim de kullandığım ve memnun kaldığım bir ürün, açılan bir serum o gün bitecek, yoksa çöpe, yanılmıyorsam 10-15 TL gibi bir fiyat aralığında olması gerekiyor.
Ve Tonimer deniz suyu, kullanmadım ama kullanan kişilerden çok iyi yorumlar aldım, güvenerek kullanabilirsiniz. Fiyatı: 20 TL civarında.

Doğal yöntemlerden yanaysanız evde kendiniz de deniz suyu hazırlayabilirsiniz. Tabii kaya veya  deniz tuzu kullanmalısınız, sıcak suyun içinde çözüp suyu soğutuyorsunuz ve fısfıslı bir şişeye koyuyorsunuz hepsi bu.
Bu arada emziren anneler için söylüyorum: anne sütünün de burun açmaya iyi geldiği söyleniyor. bence denenmeli.
3.Fizyolojik damla fışkırttık çok az bekleyip hemen aspiratörle çekiyoruz ve miniğimiz rahatlıyor. Aspiratör olarak 2 seçenek var: Klasik aspiratör ki bizde hiçbir işe yaramadı, diğeri de; bebeğin burnuna takılan  ve diğer ucu da ebeveynin ağız yoluyla çekmesi için dizayn edilmiş iki aparattan oluşuyor(Ege'nin sıkıntısını bu alet çözmüştü) bu konuda  Otri bebeyi tek geçerim , ama seçenekleri de sunmak istiyorum:
İşte kastettiğim çekme işlemi böyle gerçekleşiyor.
Bu Otri bebe fiyatı: 15-16TL civarında.
Bu da Bebewak'ın ürünü Otri bebeyle aynı, içinde temizleme fırçası ve uçlarda mevcut, 11TL civarında olmalı.
Bu adaptörde Santa bebe'nin pille çalışan bir adaptörü, klasik manuel adaptöre benziyor ,kullanmadım ama pilli olduğuna göre daha güçlü bir çekim gücü olmalı, aynı zamanda müzikliymiş, işi eğlenceye çevirebilirsiniz. Fiyatı en uygun akakçe.com da 47TL .
Çekme işlemi için hatırlatmam gereken şey, çok hızlı ve kuvvetli çekmiyorsunuz, azıcık çekmeniz yeter, bebeklerin mukoza tabakaları çok hassas olduğundan çekme işleminden zarar görebilir, işlemden sonra akıntılı hafif kan gelebilir, korkulacak bir şey yok mukoza hassaslığından kaynaklanıyor.
Tüm bunlar yapıldığı takdirde bebek çok güzel uyku uyuyacaktır. Bu gece rahat bir uyku için yapacaklarınızdı.


Gündüz de çok akıntısı varsa serum ve çekme işlemini 1-2 kez uygulayabilirsiniz, bunu yanında alternatif tıp olarak anlatacaklarım var:
1-Bir kere emen bebekse sık emzirilmeli, anne sütü harika bir antibiyotik bunu bilmeyen kalmadı zaten. emmiyorsa da sık sık çorba ve sıcak gıdalar ve içecekler verilmeli, suyu ılıktan biraz daha sıcak olmalı.
2-Sık sık teri kontrol edilmeli, özellikle göğsü ve sırtı sıcak tutulmalı, gerekirse ateşi yoksa sıcak havlu konulmalı.
3-Eğer öksürük varsa limonlu ıhlamur içilmeli, Ege sevmedi hiç tadını ama oynatarak dikkatini dağıtarak her gün 1 çay bardağı kadar veriyordum. Hasta olunca yapacak bir şey yok , her şey mübah.

4-Aç karnına zencefilli bal verebilirsiniz.(öksürük durumlarında) 1 tatlı kaşığı bala, 1 çay kaşığı toz zencefil karıştırıp verilebilir, 1 çay kaşığı kadar sabahları verseniz yeterli olur. Tabii 1 yaşını doldurmuş çocuklar için bu karışım.
Aynı zamanda midesi hassas çocuklarınız varsa, 1 tatlı kaşığı bala 1 çay kaşığı tarçın katıp verebilirsiniz, 1 tatlı kaşığı kadar sabahları aç karnına verilebilir.
5-1 yaşını doldurmuş çocuklarda en güvendiğim tarif: Tavuklu çorba tarifim
2 parça doğranmış tavuk göğsünü az zeytinyağında kavuruyoruz ve içine 3 adet ufak boy doğranmış patatesi ilave ediyoruz, tuz ve karabiber ekleyip suyunu da ayarlıyoruz ve tavuk ,patatesler pişince 1çay bardağı süte 1 tatlı kaşığı unu katıp terbiye hazırlıyoruz ve çorbanın içine ekliyoruz, kaynayana kadar karıştırıp altını kapatıyoruz, azıcık limon sıkıp miniklerimize yediriyoruz ben 2 tabak peş peşe yediriyorum çok iyi geliyor.(Fotoğraf netten alıntıdır)
Eğer baktınız 2 -3 devam ediyor bronşlara inmeden hemen doktorunuza başvurun.

Bunlar yapacaklarınız, tabii gönül ister ki miniklerimiz hasta olmasın, sabır bizden şifa ALLAHTAN.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder